Wat is een opstalverzekering en waar moet je rekening mee houden?

Wanneer je eigenaar bent geworden van vastgoed zal je als geen ander weten hoe waardevol de constructie van het pand wel niet is. Omwille van die reden is het sterk aan te raden om deze constructie te laten verzekeren door middel van een zogenaamde opstalverzekering. Dit type verzekering zorgt ervoor dat je bij bijvoorbeeld een brand of andere structurele schade aan het opstal kan rekenen op een vergoeding door de verzekeraar. Het al dan niet afsluiten van een opstalverzekering is iets waar door de jaren heen ongelofelijk veel over werd gezegd en geschreven. Wat moet je er nu echter precies over weten en wat zijn de voorwaarden en kosten waar je rekening mee moet houden? We hebben het allemaal voor je op een rijtje gezet hier op deze pagina!

Wat valt er precies onder de opstalverzekering?

Allereerst is het belangrijk om het verschil te begrijpen tussen hetgeen er onder de opstalverzekering valt en hetgeen er tot de inboedel wordt gerekend. Voor het opstal geldt dat het eigenlijk gelijk staat aan de constructie van de woning. Voor veel mensen zorgt dit echter voor verwarring. Betekent de constructie dan uitsluitend de zogenaamde ruwbouw van de woning? Uiteraard niet. Onder het opstal valt in de praktijk alles wat vast zit aan de woning. Stel jezelf dus met andere woorden de vraag of je bij een verhuis bepaalde zaken eenvoudig mee kan nemen of niet. Dat geldt wel voor tafels en stoelen, maar niet voor bijvoorbeeld de ingebouwde keukenkasten. 

De opstalverzekering dekt dus uitsluitend die zaken die toebehoren tot de constructie van het pand. Dat geldt dus niet voor alle zaken die los zitten in de woning. Met name tafels, stoelen, kasten die je kan verplaatsen, etc. behoren allemaal tot de inboedel. Indien je als eigenaar van een woning er ook zelf in gaat wonen zal je dus eigenlijk om optimaal verzekerd te zijn zowel de inboedelverzekering als de opstalverzekering moeten afsluiten. Ben je dat ook van plan. Zorg er dan altijd voor dat je even met je verzekeraar overlegt over het bekomen van een zogenaamde kwantumkorting. Vaak is het namelijk zo dat beide verzekeringen in dezelfde bundel kunnen worden afgesloten. 

Is de opstalverzekering afsluiten verplicht?

Een sinds jaar en dag ongelofelijk vaak gestelde vraag met betrekking tot de opstalverzekering heeft te maken met het feit of deze vanuit de Nederlandse wetgeving verplicht moet worden afgesloten of niet. Wel, daar kunnen we kort over zijn, dat is niet het geval. Het is dus aan jou als eigenaar van de woning om te bepalen of je ervoor gaat kiezen om een verzekering voor je opstal af te sluiten of niet. In het merendeel van de gevallen is het zo dat mensen die eigenaar zijn van vastgoed ervoor kiezen om dit wel degelijk te doen. De reden daarvoor hoeft natuurlijk niet ver te worden gezocht. 

Op het ogenblik dat er schade ontstaat aan het opstal is de kans bijzonder groot dat deze schade meteen een aanzienlijk bedrag zal vertegenwoordigen. Lang niet iedereen zal in de praktijk zomaar in staat zijn om deze schade te kunnen betalen. Door het afsluiten van een opstalverzekering voorzie je jezelf van precies die financiële zekerheid waar je naar op zoek bent. Let ook op! Ondanks het feit dat de opstalverzekering of inboedelverzekering geen wettelijk verplichte verzekering is moet het wel gezegd dat kredietverstrekkers van hypothecaire leningen het afsluiten van een dergelijke verzekering wel degelijk kunnen vereisen. Doe je dat uiteindelijk niet? Dan kan dat als gevolg hebben dat je hypotheek zal worden geweigerd. Hier zal je dus wel even rekening mee moeten houden.

Welke schade wordt gedekt door de opstalverzekering?

De opstalverzekering bestaat in twee verschillende vormen. Het gaat hierbij enerzijds om de extra uitgebreide polis en anderzijds om de allrisk. Voor de extra uitgebreide verzekering geldt dat ze eigenlijk reeds een afdoende aantal schadegevallen indekt. Indien je kiest voor het afsluiten van een dergelijke verzekering ben je dan ook verzekerd tegen schade veroorzaakt door bijvoorbeeld:

  • Een brand; 
  • Een blikseminslag; 
  • Stormschade;
  • Waterschade; 
  • Schade als gevolg van hak- en breekwerken;

Het verschil met de allrisk zit hem in het verzekeren van schade die door jou zelf wordt veroorzaakt aan het opstal. Deze schade wordt nooit gedekt tenzij je over een allrisk opstalverzekering beschikt. Hiervoor gelden wel dezelfde voorwaarden als bij andere allrisk polissen het geval is. Dit betekent onder meer dat de schade uiteraard niet moedwillig mag zijn veroorzaakt. Is dat wel het geval? Dan zal de verzekeraar de geleden schade uiteraard niet willen vergoeden.

Wanneer kan je de opstalverzekering opzeggen?

Zoals eerder op deze pagina reeds vermeld is het zo dat je in principe voor de Nederlandse wetgeving helemaal niet verplicht bent om een opstalverzekering af te sluiten. Dit betekent dus eigenlijk dat je deze verzekering op eender welk moment kan opzeggen. De vraag is natuurlijk voornamelijk wanneer het interessant kan zijn om deze verzekering op te zeggen. Dat is zo wanneer je bijvoorbeeld de keuze hebt gemaakt om je woning te verkopen. In dat geval spreekt het immers voor zich dat je niet langer over een opstalverzekering dient te beschikken. Let wel, het is pas verstandig om deze verzekering op te zeggen van zodra je daadwerkelijk geen eigenaar meer bent. Tot op de laatste dag is het namelijk mogelijk dat er nog iets kan gebeuren wat ervoor zorgt dat het opstal schade oploopt met niet onaanzienlijke financiële gevolgen. Zorg er dus altijd voor dat je daadwerkelijk tot op het moment van eigendomsoverdracht bent verzekerd voor schade aan het opstal. Je weet immers maar nooit wat er nog kan gebeuren.

De opstalverzekering vergelijken? Altijd een goed idee!

Ga jij er net als het merendeel van de woningeigenaars ook voor kiezen om een opstalverzekering af te sluiten? Dan zal je kunnen vaststellen dat het altijd de moeite waard is je opstalverzekering vergelijken. Tijdens het uitvoeren van zo’n vergelijking zal je namelijk kunnen achterhalen wat de verschillende soorten opstalverzekeringen zijn die er bestaan. Bovendien zal je op die manier eveneens te weten komen bij welke verzekeraar je de voordeligste verzekering kan afsluiten. Zo beschik je niet alleen tegenwoordig, maar zeker ook in de toekomst over de voor jouw opstal beste verzekering die er verkrijgbaar is.