Tips ’n tricks voor zaaien gras

Iedereen wenst een magische formule om hun gazon in no-time weelderig en groen te laten groeien. Die is er natuurlijk niet, maar door een paar trucs en tips te gebruiken, kun je sneller een volle mat laten groeien of kale plekken opvullen dan je buren die dat niet doen.

Klimaatgeschikte variëteit
De eerste truc voor een snelle grasgroei is het kiezen van een klimaatgeschikte variëteit en het planten van de zaden op de juiste tijd van het jaar. Plantvariëteiten die de voorkeur geven aan het koele weer in de herfst of lente om de snelste kieming te garanderen. Kiemtijden voor graszaad variëren van drie tot 28 dagen. Soorten die de voorkeur geven aan koel weer, kruipend gebogen gras en raaigras, kunnen al binnen 14 dagen ontkiemen. Voor een echt snelle groei kun je raaigras kiezen en de zaden in slechts 5 tot 10 dagen laten ontkiemen. Maar houdt er rekening mee dat raaigras is ontwikkeld voor het foerageren van dieren; de snelle groei vereist vaker onderhoud.

Enkele tips en trucs om snel gras te laten groeien
Als je grassen gaat kweken die sneller ontkiemen bij warmere temperaturen, begin dan met het gras zaaien in de zomer. Dit kan met de hand door het gelijkmatig over het oppervlak te verdelen. Op grotere oppervlakken, zoals bijvoorbeeld op een voetbalveld of een zeer grote tuin, kan gebruik worden gemaakt van een strooiwagen. Een strooiwagen zaait het zaad gelijkmatig in. Dit omvat bijvoorbeeld Bermudagrass, zoysiagrass en bahiagrass. Anders dan deze, is de ideale tijd van gras zaaien aan het begin van de herfst. Op dit moment is de grond nog steeds warm genoeg om de zaden te laten ontkiemen, en de koelere nachtelijke lucht stimuleert dichte wortels. Experts zeggen dat het in september en oktober de optimale tijd is.

Bemesten
De volgende truc is om te bemesten. Maar gebruik niet zomaar kunstmest. Gebruik een startmeststof met een lager stikstofgehalte of meststof met langzame afgifte. Meststoffen met een hoog stikstofgehalte moeten worden vermeden bij het ontkiemen van graszaad. Ze zullen alleen het onkruid voeden dat zal proberen te groeien en concurreren met de zaailingen. Bewaar ze voor als het gras ongeveer drie maanden groei achter de rug heeft.

Goede grond
Een andere factor bij het snel laten groeien van gras is een goede beluchting en samenstelling van de grond voordat de zaden worden geplant. Graszaad moet in direct contact staan ​​met de grond om te ontkiemen. Het is belangrijk om de grond op te krikken of los te maken. Gebruik voor verdichte grond een rototiller, schop of hark. Probeer wat gipspoeder aan de grond toe te voegen. Het verbetert de bodemtextuur en stimuleert de drainage, wat er beide toe kan leiden dat gras sneller groeit. Als je alleen kale plekken opvult, verspreid dan een laag potgrond over het plantgebied. Gebruik voor een heel gazon een dunne laag leem. Voeg vervolgens een laag zaad toe. Een laag mulch bovenop houdt vocht vast en voorkomt dat de vogels op je zaden kauwen.

Laat het zaad weken
Nu de allerbelangrijkste tip voor het kweken van snel gras: laat het zaad 20 minuten diep weken. Doe dit elke ochtend gedurende een periode van twee weken, en als je in een zeer droog klimaat woont, geef dan ook ’s avonds na zonsondergang water. Als de eerste periode van twee weken is verstreken, kun je de watergift gedurende vier weken terugbrengen tot twee keer per week. Als het gras vijf centimeter lang is, geef dan eens per week 20 minuten flink water.

Als je het betreden van het aangeplante gazon zes tot acht weken beperkt, zouden je inspanningen in recordtijd moeten worden beloond met een weelderig groen gazon.