Tips bij het uitzoeken van graszoden

Wanneer je van plan bent om gras in je tuin aan te brengen, zijn er feitelijk drie mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om kunstgras te plaatsen, zelf gras zaaien of besluiten om kant-en-klare graszoden te kopen en die in de tuin te leggen. De laatste optie, graszoden leggen, heeft veel voordelen te bieden. Kies je voor kwalitatief goede en verse graszoden, dan heb je binnen no time een prachtig gazon liggen dat qua dichtheid en uitstraling echt een meerwaarde is voor je tuin. Maar waar moet je nu precies op letten als je graszoden wilt gaan kopen? De adviezen hieronder helpen je een flink eind op weg!

Let op de graszoden prijs per m2

Een van de belangrijkste punten van aandacht als je graszoden wilt kopen, is natuurlijk de graszoden prijs per m2. Voordelige graszoden zijn al verkrijgbaar voor zo’n 2 euro tot 3 euro per m2. Dit is een gemiddelde graszoden prijs per m2 wanneer je ervoor kiest om de zoden zelf aan te leggen in je tuin. Laat je je graszoden door een erkende tuinman ofwel een hovenier leggen, dan moet je al snel rekenen op een graszoden prijs per m2 van minstens 6 euro. We raden je echter aan om niet alleen te kijken naar de graszoden prijs per m2, maar ook andere zaken mee te wegen in je besluit voor een grasaanbieder.

Houd in de gaten welk gazontype je wilt 

Naast de graszoden prijs per m2 moet je zeker ook meewegen welk type gazon je in de tuin wilt hebben, qua functie. In de tuinsector worden er drie soorten gazons onderscheiden, namelijk speel- en recreatiegazons, verder siergazons en ten slotte ook schaduwgazons. Voor elk type gazon worden namelijk specifieke graszaden gebruikt door kwekers. Bepaal daarom voor jezelf wat je precies wilt met je gazon en zoek op basis hiervan een graszoden uit die qua zaadsoort en samenstelling passen bij jouw wensen. Een hovenier of grasspecialist kan je hierover meer vertellen en je helpen als je twijfelt over je keuze. Het kan immers ook zo zijn dat je tuin meerdere functies moet combineren!

Is er gebruikgemaakt van plastic materiaal?

Er zijn behoorlijk wat graskwekers die hun graszoden kweken via plastic netten. De belangrijkste reden dat kwekers hiervoor kiezen is de extra stabiliteit die zoden in plastic netten te bieden hebben. Zoden in netten vallen na het oogsten minder snel uit elkaar en zijn ook gemakkelijker te vervoeren. Dit klinkt allemaal professioneel en aantrekkelijk, maar het is beter om te kiezen voor graszoden waarbij er geen plastic netten gebruikt worden. Ten eerste zijn plastic netten schadelijk voor de bodemkwaliteit. Planten en diertjes ondervinden hier, zeker op langere termijn, schade van. Een tweede minpunt van graszoden met kunststof netten is dat vroeg of laat de plastic naar boven komt. En ten slotte groeien graszoden met plastic netten eromheen vaak niet goed vast. Hierdoor krijgen onkruiden meer kans om in het gazon te groeien. En dat is natuurlijk niet wat je wilt. Kies daarom als het kan voor graszoden die sterk genoeg zijn, maar zonder plastic netten eromheen.

Wat is de leeftijd van de graszoden?

De leeftijd van de graszoden is een belangrijk thema om op te letten als je graszoden wilt gaan kopen. Er zijn aanbieders van graszoden die gras verkopen dat zo’n 5 tot 7 maanden heeft gegroeid. Ook een groeiperiode van zo’n 8 tot 9 maanden komt veel voor. Beide groeiperiodes zijn te kort voor sterke en vitale graszoden! Zoek je graszoden die tegen een stootje kunnen, kies dan voor materiaal dat minstens een jaar gegroeid heeft. Dan ben je verzekerd van een goede kwaliteit graszoden!