3 Tips waar je nog niet aan gedacht had voor het aanleggen van graszoden

U heeft de keuze gemaakt voor het aanleggen van verse graszoden. Een uitstekende keuze voor het creëren van een perfect gazon! Echter zijn hier een aantal zaken waar u als aanlegger rekening mee moet houden. Voordat u verse graszoden aanlegt, moet u de oppervlakte goed voorbereiden. De ondervloer, ondergrond moeten nauwkeurig worden gecontroleerd zodat uw graszoden een gezond bed heeft om op te groeien. Denk hierbij ook aan het soort kunstmest wat u gebruikt bij graszoden aanleggen. Is dit niet in orde, dan zal uw gazon moeilijk groeien en kan het zich niet goed vestigen.

Als u wilt dat uw nieuwe gazon er het hele jaar door perfect uitziet, en u zelf geen ervaring heeft met het aanleggen van graszoden, laat deze dan aanleggen door een professional. Veel bedrijven bieden diensten voor het leggen en leggen van graszoden en kunnen je belangrijke tips geven die je na de installatie moet volgen om een ​​gezond en levendig gazon te behouden.

Bodemvoorbereiding

Zoals hierboven benoemd is het voorbereiden van uw bodem bij het aanleggen van graszoden zeer belangrijk. Gebruik voor het beste resultaat een grasfrees of graaf het gebied gelijkmatig tot een diepte van 100 mm tot 150 mm. Controleer vervolgens of uw grond geen kalk nodig heeft. Mocht u wel kalk nodig hebben, breng dan de aanbevolen dosis aan en hark vervolgens een complete gazonstartmeststof in om te optimaliseren. Hark en strijk de grond glad en verwijder stenen, wortels en grote kluiten. Rol en consolideer de grond lichtjes, dit zal het grondoppervlak verstevigen en eventuele lage gebieden onthullen die meer grond nodig hebben. Geef het voorbereide gebied water om de grond te laten bezinken en voor een vochtige basis voor de graszoden.

Zode installatie & aanleggen van graszoden

Leg uw gazon direct na levering aan door uw graszode uit te rollen. Een graszode heeft grondcontact en vocht nodig om te overleven. Bescherm bij warm weer de niet-gelegde graszoden door stapels in de schaduw te plaatsen of lichtjes met water te besprenkelen. Begin met het installeren van graszoden langs de langste rechte lijn, zoals een oprit of pad. Sluit en duw randen en uiteinden stevig tegen elkaar, zonder uit te rekken. Vermijd gaten of overlappingen. Verspreid de voegen in elke rij op een baksteenachtige manier, gebruik een groot mes om de graszode bij te snijden tot de gewenste afmeting. Laat geen kleine stroken aan de buitenranden achter, omdat deze geen vocht vasthouden. Leg op hellingen graszoden over de helling.

Het rollen van graszoden na het leggen is belangrijk. Na het aanleggen van de graszode, rol je het gazon met een gazonroller plat om het contact tussen de graszoden en de grond te verbeteren en luchtbellen te verwijderen.

Na de installatie en totdat deze is bevestigd, moet je lopen of knielen op de nieuwe graszode vermijden, omdat dit deuken of luchtbellen zal veroorzaken waardoor de graszoden niet meer mooi strak liggen.

Water geven aan de aangelegde graszoden

Na levering van uw graszoden is het belangrijk dat u binnen 24 uur uw graszoden aanlegt. Geef dagelijks of vaker water en houd de graszoden vochtig totdat deze stevig geworteld is (ongeveer 2 weken). Deze eerste twee weken zijn de meest kritieke tijd voor de graszoden. Laat de graszoden niet uitdrogen. Het aanleggen van nieuwe graszoden kan in de koelere maanden tot 2 maanden duren. U kunt uw graszoden alleen niet aanleggen bij hevige vorst.

Na twee weken zou regelmatig en dieper water moeten beginnen. De weersomstandigheden bepalen de hoeveelheid en frequentie van water geven. Zorg ervoor dat uw nieuwe gazon voldoende vocht bevat om hete, droge of winderige periodes te overleven. Een belangrijke tip voor het aanleggen van graszoden is om gebieden in de buurt van gebouwen vaker te bewateren waar de gereflecteerde warmte de graszoden uitdroogt.

Wees echter voorzichtig: vermijd de eerste drie weken zwaar of geconcentreerd gebruik van uw nieuwe gazon om ervoor te zorgen dat uw nieuwe gazoninstallatie stevig met aarde kan worden gebreid voor een succesvolle, gladde graszode.