Achtertuin laten ontwerpen door een hovenier

Het is slim om je achtertuin te laten ontwerpen door een hovenier. Bij veel woningen en bedrijven is nog een verouderd tuinontwerp te vinden wat moderner mag. Een hovenier ontwerpt een tuin naar de huidige maatstaven. Laat dus jouw tuinontwerp Breda doen door een hovenier.

Het grote verschil met vroeger

Vroeger legde de hovenier sterk het accent op het egaliseren van de grond. De border tegen de gevel was twintig centimeter hoger dan de rest van de tuin, wat bestond uit gazon en gewassen grindtegels. Dit was geen probleem, een zomerse plensbui was toen nog niet zo heftig en hield niet zo lang aan, dus de aarde absorbeerde het water wel. Omdat de eigenaar er lekker warmpjes bij wilde zitten was een tuin op het zuiden ideaal, en als het om een ouder iemand ging die graag schaduw wil hebben, was er op het terras een parasol. Zelden kwam immers de temperatuur boven de dertig graden Celsius uit, en ’s nachts zakte de temperatuur onder de vijftien graden. Een tuin zoals dit, misschien wel door een hovenier ontworpen, is uit de tijd. Als je overgaat op een achtertuin laten ontwerpen door een hovenier, gaat zo’n tuin volledig op de schop.

Een koele achtertuin met waterberging

Door de klimaatverandering moet de tuin anders zijn. Het zal je niet ontgaan zijn dat we in Nederland vóór 2018 natte zomers hadden, en in 2018 een extreem droge en hete zomer. Bij een achtertuin laten ontwerpen door een hovenier gaan vaklieden er vanuit dat dit de tendens is. Stortregen in de zomer zal eerder meer dan minder worden, de aarde kan dat niet absorberen, en zeker niet waar bestrating is. Om te voorkomen dat het regenwater niet onder de woning stroomt met een volgelopen kelder als gevolg, zal er iets van waterberging moeten komen in de vorm van een zink of greppel. Het gazon moet dus juist niet geëgaliseerd zijn. Daarentegen kan ook langdurige droogte voorkomen met een sproeiverbod als gevolg, de hovenier zal in het ontwerp een regenton meenemen. In het ontwerp zal ook een boom zijn, want dat geeft verkoeling en dat kan oplopen tot vijf graden Celsius. De hovenier zal voor een boom kiezen waarvan de wortels niet de fundering aantasten. Wat rest is de bestrating, deze moet minimaal zijn. De grond moet regenwater absorberen, bespreek tijdens een achtertuin laten ontwerpen door een hovenier wat een goede oplossing is. Het gaat immers om een tuin die lang mee moet gaan.

Bron: www.vrijesectorwonen.nl